Ce este?
Presbiopia este pierderea treptata a capacitatii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Aceasta se dezvolta de obicei dupa varsta de 40 de ani si este un semn natural al imbatranirii. Va puteti da seama ca suferiti de aceasta afectiune atunci cand pentru a vedea bine trebuie sa indepartati obiectele mai mult ca de obicei. Daca aveti miopie, atunci puteti rezolva problema temporar citind fara ochelari. Presbiopia poate fi diagnosticata la un simplu examen oftalmologic si poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau pe cale chirurgicala.
Cauze:
Pentru a crea o imagine, ochiul utilizeaza doua structuri pentru a capta lumina reflectata de obiecte: corneea, suprafata clara a ochiului si cristalinul (lentilele), o structura clara si rotunda. Aceste doua structuri refracta lumina care intra in ochi pentru a proiecta imaginea pe retina, localizata pe peretele interior din spatele ochiului.
Spre deosebire de cornee, lentilele sunt flexibile si isi pot modifica forma cu ajutorul muschiului circular din jurul lor. Atunci cand priviti in plan indepartat, muschiul circular se relaxeaza. Cand priviti in plan apropiat,
muschiul se contracta si cristalinul se curbeaza, schimband puterea de focalizare. In general se considera ca presbiopia este provocata de scaderea flexibilitatii cristalinului pe masura ce inaintati in varsta. Acesta nu isi mai poate schimba forma si nu mai poate focaliza corect imaginile de aproape.
Tratament:
Presbiopia se corecteaza cu ajutorul unor lentile convergente, care ne ajuta sa vedem clar pana la o distanta de 33 cm. Aceste lentile pentru presbiopie nu corecteaza decat vederea de aproape, asa incat, daca purtati deja ochelari pentru un viciu de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), veti avea nevoie fie de doua perechi de ochelari cu lentile diferite, fie de o pereche de ochelari cu lentile bifocale sau cu lentile progresive. Purtarea ochelarilor de corectie nu este obligatorie, chiar daca cititi cu greutate fara ei. Faptul ca nu ii purtati nu dauneaza ochilor, dar nici nu incetineste evolutia fireasca a presbiopiei. Oricat de mult v-ati dori sa evitati ochelarii, acestia vor deveni indispensabili la un moment dat, caci efortul vizual la vederea de aproape va fi prea mare. Odata declansata, presbiopia progreseaza incet dar sigur, pentru ca in jurul varstei de 60 de ani se stabilizeze. Pana atunci, insa, este posibil sa va schimbati de cateva ori dioptriile.
Lentilele ochelarilor trebuie adaptate activitatii zilnice a pacientului, precum si eventualelor vicii de refractie existente. Iata pentru ce lentile puteti opta:
– Lentilele bifocale corecteaza atat vederea de aproape (in partea de jos a lentilei), cat si pe cea de departe (in partea de mijloc si de sus a lentilei). Sunt recomandate celor care poarta ochelari pentru vederea de departe. Dezavantajul este ca vederea intre 33 cm si 5 metri nu este clara.
– Lentilele progresive va ajuta sa vedeti bine la orice distanta, fara sa scoateti sau sa schimbati ochelarii. Dezavanjatul: este nevoie de o perioada de adaptare pentru a vedea bine cu ele.